Nog nooit werd er zoveel gebruik gemaakt van videobel-oplossingen als nu. Ook in de toekomst zal men sneller en vaker gaan kiezen voor een videogesprek dan een fysiek/persoonlijk gesprek. En dat komt ten goede van andere dingen waaronder het milieu.

Wanneer je regelmatig videogesprekken voert met anderen (met name) buiten je eigen organisatie dan zal het je wellicht al opgevallen zijn dat je telkens andere software aan het gebruiken bent. En dat is kan soms lastig zijn, want het ene programma werkt immers beter en fijner dan het andere.

Misschien gebruik je zelf graag Microsoft Teams maar ervaar je dat anderen de voorkeur geven aan Zoom. En zo wordt je dus min of meer “geforceerd” om te werken met een voorkeursoplossing van iemand anders. En die “iemand anders” kan zomaar heel andere eisen stellen aan functionaliteit en veiligheid.

Daarom geven we je graag een aantal praktische tips die je altijd kunt gebruiken bij het videobellen.

 

Praktische tips bij het videobellen

 1. Gebruik zoveel mogelijk de webbrowser
  Veel videobel-oplossingen bieden de mogelijkheid om ze vanuit de webbrowser te gebruiken.
  Dit heeft altijd de voorkeur boven een programma wat geïnstalleerd moet worden op het systeem. Het is bekend dat dit soort software in sommige gevallen namelijk niet alléén voor videogesprekken gebruikt wordt…
 2. Scherm je webcam af als je hem niet gebruikt
  Zo weet je zeker dat er niemand ongewenst mee kan kijken. Je kunt bij ons terecht voor een privacy-cover waarmee je de webcam op een nette manier kunt afschermen.
 3. Zet de webcam en microfoon pas aan als je in de vergadering zit
  Om te voorkomen dat anderen jou direct kunnen zien en horen zonder dat je het in de gaten hebt.
 4. Opteer voor een videogesprek waarbij de toegang met een wachtwoord beveiligd is
  Zo kun je er zeker van zijn dat er geen ongewenste bezoekers deel kunnen nemen.
 5. Deel geen vertrouwelijke of persoonlijke informatie. Let op met sollicatie-gesprekken.
  Zeker als er geen AVG-verwerkersovereenkomst is gesloten kun je niet controleren wie er nog meer meeluistert.
 6. Let op met “gratis” video-oplossingen
  Je ziet vaak advertenties en kleine lettertjes over verhandelen van gegevens, volgsystemen (tracking) etc.
 7. Beoordeel zelf of een videobel-oplossing voldoet aan jouw eisen wat betreft veiligheid.
  Vertrouw niet ‘blind’ op het oordeel van iemand anders. Voldoet het niet, doe dan niet zonder meer mee.Voor een onafhankelijk advies over geschikte oplossingen kun je ook altijd bij ons terecht.

Scherm je webcam af

Voor het afschermen van je webcam zónder pleister kun je bij ons een privacy-cover bestellen. Dit is een plastic schuifje wat je over de lens kunt schuiven wanneer je deze niet gebruikt. Zo weet je zeker dat er niemand ongewenst kan meekijken.

Webcam privacy-cover

Een dun plastic schuifje wat je over de lens kunt bevestigen (plakken). Door het schuifje te bedienen kun je de webcam afschermen wanneer je deze niet gebruikt.

De kosten zijn € 6,95 inclusief verzendkosten.

Bestellen

 

Veilig videobellen

Bij een veilige videobel-oplossing worden alle datastromen van het begin-tot-eind versleuteld, net zoals bij WhatsApp-berichten het geval is.

Bovendien weet je waar de datastromen naartoe gaan want er is een AVG-verwerkersovereenkomst gesloten en ongewenste personen kunnen niet deelnemen zonder uitnodiging en wachtwoord.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een keuzehulp beschikbaar gesteld met een overzicht van diverse videobel-oplossingen en de voor- en nadelen op het gebied van privacy.

Een voorbeeld van een veilige en eenvoudig te gebruiken oplossing welke geschikt is om met meerdere mensen (in een 8x8 grid-view8 rijen en 8 kolommen op het scherm. Dus 64 deelnemers totaal) te videobellen is Jitsi. De software van Jitsi is open-source en is gebaseerd op de veiligere WebRTC-standaard. Bovendien werkt het zonder dat je een account hoeft aan te maken en het is zowel te gebruiken via de webbrowser als via apps op je smartphone of tablet.

Voor meer informatie of een demonstratie van Jitsi kun je ons altijd even contact laten opnemen.